Hawk On Flight

START BAKGRUND DISKOGRAFI BILDER FILMER KONTAKT ENGLISH MATZ NILSSON

Hawk On Flight, bakgrund

Matz_frontpic
Efter avslutade studier på Musiklinjen på Ljungskile Folkhögskola 1976, började jag min musikerkarriär som elbasist, kontrabasist och kompositör. Under skoltiden på Ljungskile spelade jag redan med bandet Soffgruppen som turnerade i Sverige, mest på Musikforum, och spelade in en LP -75 på skivbolaget Nacksving som hette ”Greatest Sits” med bl. a. Claes Yngström och Anders Kjellberg.

Var med på en LP med George Wadenius -78 (med samma namn) och en låt på Janne Schaffers platta ”Katharsis” -76. Spelade i Norge med fusionsbandet Moose Loose en tid innan gruppen splittrades -77. I bandet spelade Håkon Graf keyboard och vi bestämde att fortsätta spela ihop. Jag presenterade Ulf Wakenius och Niels Nordin för Håkon -78 och så bildades Hawk on Flight. -79 kom vår första LP ”In Time For Hawk on Flight” på Norska Polygram.
Miles Davis skiva ”Live Evil” -71 var en stor inspirationkälla till Soffgruppen. På den dubbel LP:n medverkar nästan alla som sedan skulle vara med och forma musikstilen Fusionjazz under -70 talet. Herbie Hancock-Headhunters, Wayne Shorter & Joe Zawinul-Weather Report och John McLaughlin & Billy Cobhams Mahavishnu Orchestra, Chick Coreas-Return To Forever. Att få vara med om denna storhetstid i jazzhistorien är ju något stort. Musikstilen har betytt mycket för mitt liv och inspirerat Hawk on Flight.
Samtidigt spelade jag kontrabas i mer akustiska sammanhang som Änglaspel och Mount Everest.
Musikstilen Fusionsjazz för Hawk on Flight är en mix mellan Hip Hop, Drum and Bass och R&B rytmer blandat med Jazzharmonik som underlag för improvisation och med mer rak underdelning. 70-talets Fusionmusik byggde på kreativa och personliga kompositioner. Syntljuden kom att spela en stor roll eftersom man nu kunde spela långa toner eller extremt korta, syntbrass eller syntstråkar på klaviaturen. I Hawk on Flight komponerades materialet av medlemmarna i bandet. Vår andra LP, med namnet ¨Hawk On Flight¨ -80 spelades in i Köpenhamn på bolaget Amar Records efter att vi spelat på Roskilde Festivalen -79. Vi turnerade i Tyskland, Norge och Danmark, men mest i Sverige på den tiden.

Från -82 till -86 ersatte Lars Jansson på klaviatur och satte sin prägel på bandet med 2 LP:s på Stockholmsbaserade skivbolaget Four Leaf Clover, ”Blue Eyed” -83 och ”Talk of The Town”-85. Gbg:s TV spelade in ett program med Gunnar Möllerstedt som producent. Finns 2 låtar på Youtube "Qusimodo" och ¨Fönster mot marken¨.
-86 ombildas bandet och blir sextett med mig som enda kvarvarande originalmedlem och Ove Ingemarsson på sax/EWI kommer med i bandet. -89 släpps ”Bermuda Triangle” (Per Lindvall trummor på hela insp. och Michael Ruff sång på 2 låtar) och ”Wind From The Sea” -91 på Cd/Lp på Göteborgsbolaget Public Road. Den förstnämnda lyckades de få lanserad i USA under namnet ”Moonroom” på bolaget Oxymorron. Detta resulterar i 2 spelningar på Jazz and Blues Festival International de Jazz de Montreal -90, Edinburgh Jazz Festival -92, Cardiff Jazz Feastival-92, Sofia -93 och Novosibirsk-95. Dessutom gör vi ett 40-tal spelningar/år under åren 86-94 i Skandinavien och får verksamhetsbidrag av Statens Kulturråd.

Gbg:s TV spelar in ett program från Lisebergs Jazzdagar -87. Lp/Cd ¨Fly Free Faster¨ på Imogena är det senaste alstret som gruppen har spelat in. Under den här perioden har jag komponerat all musik och bokat spelningarna.
Alla 7 i Lp/Cd produktionen finns att tillgå på Youtube. Studerade 4 år på Fria Musikerutbildningen på Musikhögskolan i Gbg 1996-2000.
Med denna 45-års jubileumsspelning på Nefertiti/Valand och turné. kommer 3 nya medlemmar att introduceras i gruppen.

Zoltan Csörz, trummor, 47 år Malmö (född I Ungern). Studerade på Jazz Institute i Malmö, välrenommerad musiker inom modern jazzmusik. Vi har spelat ihop i andra sammanhang bl.a Hannah Svensson Group (med l,a Janne Lundgren piano) under 3 års tid, jazzklubbsspelningar och 2 CD-produktioner, Han är en stor fusionälskare och fick stor inspiration av HoF från TV-programmet på Lisebergs Jazzdagar och skivan ”Wind From The Sea”.
Vad det betydde för hans musikaliska utveckling har verkligen inspirerat mig att återuppta verksamheten.

Marcus Ubeda, keyboard, 48 år från Ulricehamn (född i Barcelona) studerade på Afro-Jazzfakulteten på Artisten, Göteborgs Musikhögskola 1994-1998.Har medverkat som musiker med framstående jazzmusiker som Billy Cobham ( med på två album och ett antallivekonserter på DVD). Vidare med Victor Bailey, Airto Moreira och Randy Brecker. Han brinner verkligen för denna musikstil och kommer att tillföra enormt mycket med sin erfarenhet. Har skrivit låtar till många kända artister och varit kapellmästare i TV-programmet Dobido.

Björn Arkö saxar/EWI 37 år Japan/Stockholm (halva tiden). Studerade på afro-jazz-fakulteten på Stockholms Kungliga Musikhögskolan till 2014-2018. Han kommer att vikariera/ersätta Ove Ingemarsson som tyvärr fick lämna återbud på grund av operation av sin högra hand för reumatism. Vet inte om han kommer att kunna spela igen. Ove har varit en stor inspirationskälla för Björn och ser det som en stor ära att få ersätta honom. Björn komponerar och driver egen kvartett med flera inspelningar. Har spelat med Dirty Loops, Blue Note Jazz Orchestra & Lisa Nilsson. Är också ledande på EWI (Electric Wind Instrument) en syntsax som också Ove spelade.

Staffan William-Olsson gitarr, 63 år, född i Göteborg., men bor i Oslo sedan 86. Klassiska pianostudier i Göteborg och övertog platsen som gitarrist i bandet efter Ulf Wakenius -83. Är fast medlem i Norska Jazzgruppen The Real Thing. Har gjort och gör egna soloprojekt som CD:na ¨Three Shades of Blue” och ¨Smile¨. Har spelat med storheter som Bob Berg, Lee Konitz och Mezzoforte. Är med på HoF Lp/Cd ¨Talk of The Town¨och ¨Bermuda Triangle¨.

Åke Linton ljudtekniker 66 år född i Göteborg. Har turnerat över hela världen och spelat in Cd:s med Esbjörn Svenssons trio. Var delägare i klassiska Bohus Studio i Kungälv där många av Göteborgs jazzmusiker har spelat in. Från och med -82 blev Åke Linton ljudtekniker live och i studio i gruppen. Således har han varit ljudtekniker på 5 av 7 Lp/Cd.

Matz Nilsson, grundare av Hawk On Flight